România are nevoie de un optimism prudent, chiar dacă la începutul acestui an există un fel de nerăbdare pentru o însănătoşire imediată, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care consideră că economia are toate şansele să crească în acest an. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a acordat miercuri seara un interviu postului public de televiziune. Redam mai jos principalele declaraţii.
Despre majorarea TVA
Creşterea TVA de la 19% la 24% putea fi evitată."Majorarea TVA putea să fie evitată din punctul nostru de vedere, financiar. Ea a fost cea mai periculoasă. Sper că am trecut cu - nu spun succes, că nu poţi să vorbeşti de succes în asemenea situaţii dificile - dar cu o anumită rezonabilitate despre consecinţele ei. Majorarea TVA putea să aibă consecinţe mult mai serioase din punct de vedere al finanţării bugetului, al finanţării economiei în general". El a arătat că majorarea TVA are consecinţe nu numai asupra preţurilor, dar, în plan secundar, şi asupra dobânzilor.
"În primele 3-4 luni după majorarea TVA aţi observat pe de o parte dificultăţi în finanţarea bugetului, iar pe de altă parte tendinţe clare de creştere a dobânzilor, nu numai pentru titlurile de stat, ci pe piaţa monetară. Cred că majorarea TVA a fost din punct de vedere financiar măsura cea mai riscantă pentru că a pus sub o mare presiune mediul de afaceri", a spus guvernatorul BNR.
"Această exuberanţă dinainte şi imediat după intrarea în Uniunea Europeană a dus la sloganul că dacă am intrat în UE trebuie să trăim ca în UE, slogan complet fals şi periculos. Prin 2005, suma cheltuielilor pentru salarii din bugetul României era in jur de 5% , iar în anul 2009 ajunsese la 9%, cu tendinţa de a se duce la 10%, deci un nivel total nesustenabil ", a spus Isărescu.
Despre dezechilibrul dintre numărul de salariaţi şi de pensionari
Militarii au dreptate când spun că nu trebuie