Cuplurile care vor să se despartă fără avocaţi depun o cerere la autoritatea locală, se gândesc o lună şi primesc decizia de divorţ după 15 zile. Singurele condiţii impuse de noua lege sunt ca cei doi soţi să nu aibă copii minori şi să se înţeleagă pe cale amiabilă cu privire la despărţire.
Funcţionarul care leagă oficial destinele însurăţeilor este, de anul acesta, şi cel care îi dezleagă. „Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru un divorţ administrativ sunt: acordul comun faţă de desfacerea căsătoriei, să nu aibă copii minori născuţi din căsătorie sau adoptaţi, niciunul dintre soţi să nu fie pus sub interdicţie şi să se înţeleagă asupra numelui pe care îl vor purta ulterior“, a declarat, pentru Adevărul de Seară, directoarea Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Populaţiei din sectorul 4, Daniela Hrynczuk.
Tot mai multe cupluri de orădeni care se separă aleg divorțul administrativ
20 de cereri depuse la primăriile de sector
Tot ea a mai spus că, de la 26 decembrie 2010, data intrarării în vigoare a Legii 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, la oficiul de stare civilă din cadrul Primăriei Sectorului 4 au fost înregistrate cinci cereri de desfacere a căsătoriei. Numărul total al cererilor de acest gen depuse la toate primăriile de sector din Capitală este de peste 20.
Documente necesare pentru divorţ
Divorţul se poate face la primăria care are în păstrare actul de căsătorie sau la primăria din sectorul în care locuiesc soţii.
Pentru ca dosarul de desfacere a căsătoriei să fie complet, solicitanţii, adică ambii soţi, au nevoie de actele de identitate în original şi copie, de certficatele de naştere în original şi copie şi de certificatul de căsătorie în original.
„În cazul în care soţii nu au domiciliul comun trebuie să dea o declaraţie notarială prin care să declar