Expoziţiile vernisate ieri la Muzeul de Artă au deschis cea de-a doua ediţie a Festivalului Luna Fotografiei în România
O călătorie într-o altă lume, prin obiectivul aparatului de fotografiat. De asta vor avea parte braşovenii, dar şi turiştii care vor veni la Muzeul de Artă Braşov să viziteze cele două saloane de artă fotografică - „Fotografia Anului” şi „Cupa Fotocluburilor”. Saloanele cuprind cele mai reuşite fotografii realizate de fotografii amatori sau profesionişti anul trecut.
Saloanele au fost vernisate ieri, în deschiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului Naţional cu participare internaţională „Luna Fotografiei în România”. Festivalul se desfăşoară în mai multe oraşe din ţară, dar şi în Ungaria. Manifestarea este organizată de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR), sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi a Institutului Cultural Român, precum şi sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP).
Ziua de deschidere a festivalului este legată de ziua de naştere a primului fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmary - 11 ianuarie 1812 - şi a fost declarată ca Ziua Artei Fotografice din România prin Hotărârea Guvernului nr.458 din 5 mai 2010.
Ministrul Culturii a deschis festivitatea la Braşov
La evenimentul de deschidere a festivalului, invitat de onoare a fost ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, care a ţinut să sublinieze că este o manifestare extrem de importantă pentru artiştii fotografi. „Azi sărbătorim ziua oficială a fotografiei. Ziua este legată de ziua de naştere a primului fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmary. Faptul că el este recunoscut atât de maghiari, cât şi de români demonstrează că nu există graniţe etnice când vorbim de artă”, a declarat, ieri, ministrul.
Aristotel Căncescu, şeful Exe