În perioada 15 ianuari-15 aprilie, comercianţii pot organiza vânzări de soldare pentru produsele de pe stoc. Numărul celor care apelează la această formă este însă în scădere de la an la an.
Pentru a nu rămâne cu marfa pe stoc, magazinele care practică comerţul cu amănuntul pot uzita, conform legislaţiei în vigoare, de vânzări de soldare la produsele de toamnă-iarnă, adică, altfel spus, comercializarea unor articole la preţuri sub cele de achiziţie.
Produsele supuse soldării sunt în general confecţiile, articolele de încălţăminte sau cosmeticele, însă în niciun caz produsele alimentare, perioada de lichidare a stocurilor având loc în intervalul 15 ianuarie - 15 aprilie.
Magazinele sunt obligate însă să notifice această intenţie Primăriei, cu cel puţin 15 zile înainte.
Până ieri, doar trei agenţi economici din Focşani au înştiinţaseră Primăria despre acţiunea pe care urmează să o întreprindă în următoarea perioadă.
„Faţă de anul trecut, când 16 agenţi economici au notificat Primăria că fac vânzări de soldare, anul acesta doar trei agenţi economici ne-au anunţat despre această intenţie. Vor fi efectuate controale şi în cazul în care lucrurile stau altfel, vor fi date amenzi", ne-a declarat Dan Cazaciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Focşani.
Sancţinile în astfel de cazuri sunt cuprinse între 2.000 de lei şi 10.000 de lei.
Comercianţii spun însă că vânzările de soldare vor dispărea cu timpul, din cauza procedurii complicate, aceştia având la îndemână un mijloc mult mai eficient de lucru, şi anume reducerile practicate în diferite perioade ale anului.
„În toţi anii am făcut vânzări de soldare şi a fost bine, pentru că am avut scăderi de preţuri şi de 70%. Ştiu însă din experienţă proprie că cei care notifică Primăria sunt şi cei mai călcaţi de Garda Financiară, inspectorii de la Finanţe, OPC şi e mult stres pe ches