După ce a fost biochimist, jurnalist şi om de marketing, Marius a transformat gătitul de plăcere într-un brand de calitate, la Băcănia Veche.
Citiţi şi
Marcela Andrei face teatru în numele copiilor
Pe Bulevarul Barbu Văcărescu, la numărul 49, în spatele unei porţi din fier, se ascunde o băcănie mică, în care intri adulmecând mirosul de pâine coaptă. Aici, băcan e Marius Tudosiei, cel care şi-a amenajat magazinul cu dulceţuri, mirodenii, uleiuri şi vinuri fine, aşa cum le găseai odinioară în prăvăliile de mahala din Bucureşti. Numai că aici te simţi ca acasă şi poţi comanda bucate alese.
Zacusca de la Băcănia Veche este făcută în casă
Este fan Jamie Oliver
„Eu am gătit de când mă ştiu, mi-a plăcut să mănânc bine şi ca să mănânc bine nu am găsit în oraş, aşa că m-am apucat să-mi pregătesc singur ce-mi pofteşte inima“, povesteşte Marius, în timp ce pregăteşte o tartă cu somon. Poartă un şorţ de bucătărie aşa cum au ucenicii lui Jamie Oliver şi ocoleşte atent oasele subţiri şi albe, înlăturând părţile nedorite. Câţiva dovlecei proaspeţi ajung felii pe o răzătoare, apoi îmbibaţi cu un praf de sare.
„Mi-aş dori să pot prezenta toate astea într-o emisiune TV şi mă gândesc chiar la o campanie, aşa cum a avut celebrul Jamie Oliver“, spune el. Clopoţelul de la uşă anunţă vizitatori. Băcanul îi întâmpină pe fiecare cu zâmbete şi le spune cum să folosească un fir de lemongrass.
Pâinea cu seminţe de la Băcănia Veche
Pâine cu hribi şi biscuiţi cu ghimbir
S-a născut în Dersca, Botoşani, într-o familie mare. Fiu de preot, Marius a crescut cu patru femei, două surori, mama şi bunica, şi a avut de la cine să fure reţete. A urmat Liceul Sanitar şi, pentru că locuia cu sora lui, a fost nevoit să înveţe să gătească.
„În copilărie, tocmeam oameni la muncă, care aveau nevoie de o masă caldă. Ţin mint