Şefii UCM Reşiţa se disociază de oamenii care trag sforile în Portul Constanţa. Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda susţin că nu au nicio legătură cu cei care l-au ajutat pe Said Baaklini să scoată marfa din ţară.
În dosarul tunului de 60 de milioane de euro, pe care Adrian Chebuţiu, Adrian Preda şi Said Baaklini ar fi încercat să-l dea bugetului de stat, a apărut recent şi numele lui Eugen Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa SA. În sarcina acestuia s-au reţinut infracţiunile de favorizare a infractorului, trafic de influenţă şi infracţiunea de a intermedia şi de a înlesni efectuarea de operaţiuni comerciale de către un agent economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct şi indirect foloase necuvenite, săvârşită de o persoană care, în virtutea funcţiei, are sarcina de a supraveghea şi controla un agent economic privat. Un alt constănţean cercetat în aceeaşi cauză este senatorul Mircea Banias, care este acuzat de favorizarea infractorului.
Fier vechi de sute de milioane de euro
Procurorii DNA au stabilit că, în cursul lunii august 2010, SC UCM Reşiţa SA a vândut SC Libarom Agri SRL un număr de patru motoare contra sumei totale de 250 milioane euro. “Motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcţionale, erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalaţii. În aceste condiţii, prin constatare tehnico-ştiinţifică administrată în cauză a rezultat că valoarea reală a mărfii respective era de aproximativ 213.000 euro”, precizează DNA prin intermediul unui comunicat.
Vechi, dar bune
Zamfira Stepanescu, avocata lui Chebuţiu şi Preda, consideră că procurorii fac o mare confuzie. “Cele patru motoare, numite generic motoare, sunt de fapt patru generatoare de curent electric, dar nu aceste patru moto