Casa Căsătoriilor este acum şi Casa Divorţurilor. Credinţa jurată la schimbarea inelelor devine astfel pe termen limitat / Foto: Dragoş Stoica / Jurnalul Naţional Noi prevederi legale în materia divorţului au intrat în vigoare de la data de 25 decembrie 2010. „Divorţul la notar şi divorţul la starea civilă sunt prevederi legale introduse prin Legea micii reforme, menite să flexibilizeze şi să urgenteze procedurile desfacerii unei căsătorii. Având în vedere faptul că un divorţ implică şi mult consum afectiv, sentimental al soţilor care se despart, atunci când nu este necesar un control judiciar extins, aşa cum se întâmplă în cazurile mai complexe, este în favoarea justiţiabilului o procedură care necesită mai puţin timp şi costuri mai reduse”, ne-a declarat marţi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Legea micii reforme a făcut posibil ca, în cazul cuplurilor care nu au copii sub 18 ani, divorţul consimţit de ambii soţi să poată fi făcut pe cale administrativă, în 30 de zile, şi cu costuri minime.
Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ. Atât la starea civilă, cât şi la notar, acest tip de divorţ durează doar 30 de zile. Acesta este timpul de gândire pe care cei doi soţi îl primesc, timp în care aceştia se mai pot răzgândi. Dacă nu o fac, în a 30-a zi atât ofiţerul de stare civilă, cât şi notarul „pronunţă” divorţul.
Deja cauzele înregistrate în primele zile la cabinetele notariale sunt de ordinul zecilor, după cum ne-a declarat Laura Badiu, purtător de cuvânt al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR). Divorţul la notar costă 500 de lei. „Propunerea noastră către Mi