Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat ieri că rezultatele preliminare pe care le are autoritatea pentru 2009 şi 2010 nu indică o încălcare a legii în ancheta privind o posibilă înţelegere între companiile petroliere pentru stabilirea preţului carburanţilor.
Totodată, Chiriţoiu a spus că această anchetă a fost demarată în 2005, dar în toamna lui 2009 a schimbat echipa de investigaţie care se ocupa de caz şi a introdus şi controalele inopinate. Preşedintele autorităţii de concurenţă a spus că, indiferent de rezultatul anchetei, aceasta nu va putea afecta preţul carburanţilor.
În România, preţul carburanţilor este sub media europeană, pe când în 2005, acesta era peste media din UE. În ianuarie 2011, litrul de benzină Euro Super 95 era de 1,17 euro, faţă de 1,42 euro media UE 27, în timp ce litrul de motorină era de 1,15 euro, faţă de 1,28 euro media europeană. În februarie 2005, media UE fără taxe pentru benzina 95 era de 339,87 euro pe mia de litri, pe când în România era de 369 de euro, fără taxe, iar pentru motorină media UE fără taxe era de 385,78 euro/mia de litri, în timp ce în România era de 378 de euro, fără taxe.
„Preţul la carburanţi fără taxe ar trebui să fie la fel ca în UE, dacă piaţa merge bine. Nu are nici o legătură preţul cu puterea de cumpărare a oamenilor. Teoria potrivit căreia trebuie să avem preţuri mai mici pentru că suntem mai săraci este eronată din punct de vedere economic. Obiectivul CE este să avem aceleaşi preţuri peste tot. Dacă lucrurile merg bine în Europa, atunci preţurile fără taxe ar trebui să fie cam aceleaşi peste tot. Spun «cam», pentru că depinde şi de distanţa de transport“, a precizat Chiriţoiu.
Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că ancheta privind preţul carburanţilor va fi încheiată în primul trimestru din acest an, apoi vor urma şi alte etape: Consiliul Concurenţei