Parlamentul de la Chişinău a adoptat în lectură finală modificări la Legea Guvernului, printre acestea fiind şi instituirea unui prezidiu care va monitoriza executarea hotărărilor Guvernului. Din componenţa acestuia vor face parte prim-ministrul şi viceprim-miniştrii. Hotărârea aprobată de majoritatea parlamentară i-a nemulţumit pe deputaţii comunişti care sunt gată să o conteste la Curtea Constituţională.
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Potrivit noilor modificări, deciziile în cadrul Prezidiului Guvernului vor fi adoptate prin consens. Ordinea de zi a şedinţelor Executivului vor fi aprobate la propunerea Prezidiului.
Noua structură va coordona şi activitatea internă a Guvernului. Şedinţa Prezidiului se convoacă de prim-ministru şi se consideră deliberativă dacă la ea participă toţi membrii acestuia. În cazul absenţei unui viceprim-ministru, acesta va delega pentru participare la şedinţă cu drepturi depline un alt membru al Guvernului.
Grupul parlamentar al comuniştilor a criticat vehement noile modificări la Legea Guvernului. Deputatul comunist, Sergiu Sârbu a anunţat de la tribuna Parlamentului că primul act legislativ, adoptat de majoritatea parlamentară contravine flagrant prevederilor Constituţiei R.Moldova.
"Deşi există o alianţă de dreapta, aceasta nu a călcat nici pe dreapta şi nici stânga, ci a mers cu spatele", a menţionat Sârbu.
Potrivit comuniştilor, instituirea unui prezidiu la Guvern reprezinta unvot de neîncredere al deputaţilor în premierul desemnat Vlad Filat, dar şi de neîncredere între membrii Alianţei pentru Integrare Europeană.
Crearea unui Preziudium este prevăzută deLegea Guvernului încă din 1990, dar nu a funţionat până în prezent. Hotârârile şi ordonanţele vor fi aprobate cu majoritatea voturilor membrilor numiţi în Guvern şi nu cu majoritatea celor prrezenţi în sală.Proiectul de m