Un raport al FMI avertizează că autorităţile din România trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici
Unele bănci mici se confruntă cu o deteriorare rapidă a calităţii creditelor, avertizează un raport prezentat miercuri de FMI. "Autorităţile trebuie să rămână vigilente faţă de unele bănci mici - totalizând mai puţin de 2% din activele sistemului -, care au înregistrat o deteriorare rapidă a calităţii creditelor şi au provizioane mai reduse faţă de media sistemului", se arată în raportul FMI, citat de Mediafax. Raportul mai arată că sistemul bancar este bine capitalizat, cu o rată medie de adecvare a capitalului de 14,6% la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut. Oficialii BNR susţin că niciuna dintre băncile din România nu are probleme.
"Băncile mici au mai puţine posibilităţi de a face faţă înmulţirii creditelor neperformante. Dar nu băncile mici dau grosul creditelor neperformante. Direcţia de supraveghere din BNR nu are temeri că s-ar putea produce vreo disfuncţionalitate în sistemul bancar din România. În România nu există nicio bancă în pericol sau care să pună în pericol sistemul bancar din România", a declarat pentru gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Raportul FMI mai relevă şi că indicatorul de stabilitate financiară depăşeşte 11% în cazul tuturor băncilor din sistem, în timp ce minimul reglementat este de 8%.
"Băncile mici, disperate după creşterea cotei de piaţă"
Consultantul financiar Bogdan Baltazar, fost preşedinte al BRD, este de părere că băncile mici au căutat cu disperare să îşi crească cota de piaţă cu oferte favorabile clienţilor, "de fapt fals favorabile", ce ţineau de dobândă şi condiţii de rambursare. "Riscul este mare când ai dobânzi aproape de nivelul dobânzilor la depozite, creditele fiind astfel mai uşor de rambursat de către clienţi. Băncile mici au atras astfel clienţi din zona de