Un om care vrea să protesteze cu mărunţiş la vreo benzinărie din Bucureşti ar putea să se simtă cam singur. O alimentare de 5,9 lei nu deranjează pe nimeni.
1 /.
Mai greu e să strângi destule monede de cinci sau zece bani, pentru că protestul la benzinărie decurge rapid şi fără incidente. Iar, dacă vrei "să scuipi" în rezervor doar vreun litru de combustibil, îţi trebuie o punguţă destul de discretă, abia o simţi în buzunar. Însă, pentru o alimentare serioasă, de câteva sute de lei, va trebui să umbli şi câteva ore până aduni suficient metal. În plus, va trebui să cobori din maşină cu sacul.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Preţul exagerat al carburanţilor scoate şoferii la proteste în benzinării
Sursele de monede sunt destul de rare în perioada contemporană, cea a vânzătoarelor care n-au să dea rest la nimic. Puteţi apela însă în continuare cu încredere la covrigării, aşa mi-a recomandat un protestatar "profesionist". După două sau trei opriri s-ar putea să vă faceţi plinul.
Nu-i aglomerat la pompe
Pentru că am mers pe varianta unei alimentări discrete, este absolut suficientă contribuţia colegilor. Se strâng rapid câteva turnuleţe de bani, totalizând 7,5 lei. Îi va încasa o benzinărie din apropierea Gării de Nord, inclusă cu o zi în urmă pe "lista neagră" care circulă pe internet. Ajungem acolo la ora programată.
La câţiva zeci de metri de ieşirea din benzinărie, doi tineri şoferi dau declaraţii. Par pe jumătate furioşi, pe jumătate amuzaţi de rolul de "revoluţionar" al banilor mărunţi. Nu-i aglomerat deloc la pompe. Singura problemă e să struneşti bine furtunul, astfel încât să nu ajungă prea multe picături în rezervor. Cifrele de pe ecranul alăturat abia se târăsc până la un impresionant 5,9 lei. La casă e un băiat oarecum amuzat de situaţie. Desface punga pe tejghea şi se pune pe numărat: