Slatina şi Craiova rămân singurele municipii din Oltenia care nu au o tehnologie modernă de purifi care a apei. Spre deosebire de Târgu-Jiu şi Vâlcea care se alimentează integral din izvoare montane, craiovenii şi oltenii beau apă captată din Jiu, respectiv Olt.
Târgu-Jiu: Apă cristalină de munte
Gorjenii ar putea fi consideraţi cei mai norocoşi olteni din punct de vedere al apei care curge la robinetele acestora. Târgu-Jiu este printre puţinele oraşe din ţară unde apa potabilă este şi de calitate.Apa provine din sursele de suprafaţă Şuşiţa Verde şi Sohodol, două râuri cu apă rece şi curată care izvorăsc din Munţii Parâng. Pe perioada secetei, acestea sunt suplimentate din lacul de acumulare de la Clocotici de pe râul Bistriţa.
Staţia de foraj de la Polata asigură suplimentar apa potabilă din Târgu-Jiu
Pentru ca apa limpede de munte să ajungă fără impurităţile de pe conducte la robinetele gorjenilor, este tratată în staţia de tratare din Dealul Târgului. „Avem şi o staţie de epurare uzată fizic şi moral, care a intrat în reabilitare pe fonduri europene, valoarea investiţiei fiind de 17 milioane de euro“, a declarat directorul Aparegio, Ion Popescu. Părerea localnicilor despre apa de la robinet este foarte bună, oamenii declarând că nu sunt nevoiţi să cumpere apă plată de la magazin. „Apa de la Târgu-Jiu este foarte bună, mă bucur că nu trebuie să cumpărăm de la magazin, cum fac cei din Bucureşti sau Constanţa“, a spus Ionuţ Grigorescu. (Oana Popescu)
Vâlcea: Din râul Olăneşti direct la robinet
La robinetele din Râmnicu Vâlcea apa este de o calitate bună. Municipiul se alimentează cu apă potabilă din lacul de acumulare Brădişor şi din râul Olăneşti, din decembrie 2009 benficiind şi de o staţie de epurare modernă realizată din fonduri europene. „Staţia de epurare a fost realizată la standard europene şi