Separarea funcţiei de premier de cea de preşedinte de partid nu este posibilă. Iată ce crede euro-deputatul PDL, Cristian Preda. El spune la RFI că o delimitare clară a celor două poziţii nu ar fi posibilă în condiţii de criză.
Cristian Preda nu vrea separarea celor două funcţii. "Eu nu cred că în acest moment, o asemenea separare este posibilă, pentru că în condiţii de criză, în condiţii de majoritate fragilă, e nevoie de autoritatea pe care un lider o exercită asupra grupului parlamentar, asupra membrilor aleşi ai propriului partid, pentru a purta povara guvernării. Nu poţi să crezi că premierul guvernează cu toate dificultăţile în Palatul Victoria şi un alt lider la partid trage sfori sau dimpotrivă, chestionează, pune sub semnul întrebării guvernarea. Nu cred că e posibil, cu atât mai mult cu cât din 2000 încoace noi părem să funcţionăm în acest registru în care liderul Guvernului este şi şeful principalului partid din coaliţia guvernamentală. Deci nu cred că această separare e posibilă. Vom vedea cum anume se va construi şi competiţia în Congres şi cum anume vor fi raliate diversele resurse de care dispune în acest moment PDL", declară Preda, întrebat dacă ar fi nevoie de un preşedinte al PDL, care să nu fie şi prim-ministru în acelaşi timp.
Parlamentarul european consideră că miza PDL este construirea unei identităţi "coerente şi credibile" de dreapta. "Miza este construirea unei identităţi coerente şi credibile, care să recupereze aceste energii de dreapta, fie că sunt oameni dezamăgiţi acum, liberalii dezamăgiţi, sunt convins că există aşa ceva, fie că e vorba de oamenii dezamăgiţi de toate partidele şi care aşteaptă mai multă seriozitate din spaţiul politic", conchide euro-parlamentarul democrat-liberal.
Unele voci din PDL au militat pentru o separare a funcţiei politice de funcţia guvernamentală, "pentru a lua presiunea de pe prim-mi