Producătorul avionului de antrenament IAR 99 Şoim poate semna un contract de circa 100 de milioane de dolari pentru dotarea armatei indoneziene cu o flotă de cel puţin 12 aparate de zbor româneşti. În luptă mai sunt sud-coreenii, ruşii şi cehii. O delegaţie indoneziană este aşteptată la Craiova pentru a testa Şoimul.
Avioane Craiova ar putea da lovitura în 2011, prin semnarea unui megacontract în valoare de circa 96 de milioane de euro pentru livrarea a 12 aparate IAR 99 Şoim în Indonezia. Guvernul indonezian a decis să înlocuiască actuala flotă de avioane de antrenament, alcătuită din modelele OV-10 Bronco şi BAE Hawk Mk.53 şi este în căutare de posibili ofertanţi. „Un director din cadrul companiei şi un pilot au mers în Indonezia cu prezentarea produsului nostru. Avem doi potenţiali concurenţi, pentru care fac lobby guvernele lor. Noi am mers pe cont propriu, pentru că nu am găsit sprijin guvernamental, deşi afacerea ar fi în avantajul statului român. Dacă afacerea s-ar perfecta, Indonezia ar putea comanda în primul lot cel puţin 12 aparate IAR 99 Şoim“, a spus Victor Peţa, liderul sindical de la Avioane Craiova.
Avioane concurează cu sud-coreenii, ruşii şi cehii
Potrivit lui Peţa, unul dintre cei mai mari concurenţi ai aparatelor produse la Craiova ar fi modelele sud-coreene supersonice de antrenament. Este vorba de modelul KAI T-50 Golden Eagle, care are aproximativ acelaşi design ca modelul F-16 Fighting Falcon, model produs de americanii de la Lockheed Martin. Cele două aparate au mai multe similitudini: utilizarea unui singur motor, viteza, dimensiunea, gama de arme etc. Coreenii au folosit din plin experienţa în producerea sub licenţă a aparatelor F-16. Modelul sud-coreean ar putea fi preferat şi pentru că guvernul indonezian ia în calcul dotarea armatei cu 24 de aparate F-16 aflate până de curând în serviciul US Air Force. M