Certificatul care atestă clasa energetică din care face parte un imobil, poate fi eliberat la Alexandria doar de doi auditori, autorizaţi de Ministerul Dezvoltării. Nimeni nu a făcut până acum vreo cerere de audit şi fiecare interpretează legea în felul lui. Unii spun că documentul este obligatoriu, alţii, că are doar rol consultativ.
Deşi prevederea privind certificatul energetic a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011, la Alexandria lucrurile sunt neclare. Nici oameni nu ştiu ce înseamnă acest document, şi nici auditorii energetici nu au avut posibilitate să pună în practică prevederile Legii 372/2005. Ilie Ciurea, unul din cei doi auditori energetici din Alexandria nu a primit diploma şi legitimaţia de specialist, deşi spune că a promovat examenul la minister, în septembrie 2010 „Eu nu pot să mă autorizez fără legitimaţie şi diplomă. Oricum, nu s-a interesat nimeni de certificat”, ne-a spus auditorul. Întrebat ce preţuri va practica pentru auditul energetic, specialistul spune că nu a stabilit nişte tarife exacte. „Va fi undeva între 3 şi 5 euro pe metru pătrat, dar până nu fac primul audit nu voi şti sigur”, ne-a mai spus acesta.Nici celălalt auditor energetic din Alexandria nu a primit până acum vreo cerere de audit. „ Nu am primit nicio cerere. Cât opriveşte preţul, acesta depinde de mulţi factori. Poate fi 2-3 euro pe metru pătrat, dar depinde de complexitatea auditului”, ne-a spus Mirela Găvănescu.
Obligativitatea e interpretată
Auditorii nu cad de acord asupra aspectului de obligativitate a certificatului energetic. În vreme ce unul spune că nicio tranzacţie imobiliară nu ar mai trebui realizată fără acest document, alţul susţine că rămâne la latitudinea părţilor.”Dacă e lege, legea nu se discută, e obligatoriu”, ne-a spus Mirela Găvănescu. Celălalt auditor energetic din Alexandria spune că certificatul nu este obligatoriu. ”Certif