Pe vremea securiştilor , a picat la un examen de absolvire o clasă întreagă de poliţişti şi de cadre de partid care terminau şcoala la fără frecvenţă.
A citit aproape toţi clasicii literaturii franceze şi este cunoscut în urbe ca un profesor exigent care nu a făcut niciodată pact cu ignoranţa şi neştiinţa. Este vorba de fostul profesor de franceză, retras de ceva timp din activitatea didactică, Mihai Hopulele.
Deşi are o vârstă respectabilă, 78 de ani, fostul dascăl nu a renunţat la prima sa dragoste, patinajul. „Chiar dacă au trecut anii peste mine, n-am renunţat la patinaj. O scurtă perioadă am stat departe de gheaţă, în urmă cu câţiva ani, când am suferit o operaţie, dar totul a trecut şi iată că am trăit şi în acest an redeschiderea patinoarului, eveniment care este mereu o mare săbătoare pentru mine", a povestit Mihai Hopulele.
Pe lângă fascinaţia gheţii, profesorul Hopulele spune că în fiecare zi îşi mai rezervă cel puţin trei ore dansurilor clasice din anii '50 - '60.
„Am un vechi casetofon, la care ascult ritmuri de cha-cha şi de muzică latino. Mi-a plăcut întotdeuna să dansez şi să fiu în formă fizică foarte bună. Acesta este secretul longevităţii dar şi al unei vieţi cumpătate şi sănătoase.Am un orar bine structurat şi acum. Am ore de studiu, de sport şi de plimbare" precizează profesorul.
Povesteşte că dragostea pentru limba franceză şi dictonul care a răsunat peste 35 de ani în sălile de curs în care s-a aflat la catedră, "discipline, ordre et travail" (disciplină, ordine şi muncă ), au venit în urma unui permanente activităţi de perfecţionare.
„Toată viaţa am dus o luptă cu mine însumi de a acumula noi cunoştinţe, pe care în final să le împărtăşesc şi elevilor mei. Toate acestea se datorează educaţiei de modă veche pe care am primit-o pe la şcolile din Iaşi" mai spune Mihai Hopulele.