Brăila se numără printre judeţele care de mult timp reuşesc cu greu să susţină plata pensiilor. Principala cauză este faptul că banii strânşi din contribuţiile salariaţilor sunt prea puţini în comparaţie cu banii necesari pentru plata pensiilor.
La aceasta se mai adaugă şi diferenţa dintre valoarea salariilor şi valoarea pensiilor, adică în multe cazuri salariile sunt mici şi pensiile, destul de mari.
Din statisticile Casei Judeţene de Pensii Brăila rezultă că la sfârşitul lunii noiembrie 2010 erau înregistraţi 71.187 de salariaţi. Numărul pensionarilor calculat la începutul lunii ianuarie 2011 este de 97.395. „Decalajul se poate observa uşor din aceste date. Din cauza acestei diferenţe, automat apar greutăţi în plata pensiilor. Chiar dacă situaţia la Brăila nu este la fel de gravă ca în alte judeţe, un salariat trebuie să ducă în spate aproape doi pensionari, ceea ce nu este deloc uşor", ne-a declarat Mădălina Căluian, director executiv adjunct al Casei de Pensii Brăila.
Disproporţii clare
Această stare de lucru nu este nouă. A trecut mai mult de un an de când reprezentanţii Casei de Pensii din Brăila vorbesc despre disproporţia dintre numărul contribuabililor şi cel al pensionarilor şi dificultatea de a susţine plata pensiilor.
În aceste condiţii, banii necesari vin de la Bucureşti, singurul unde numărul contribuabililor îl depăşeşte pe cel al pensionarilor. Din buletinul lunar realizat de Institutul Naţional de Statistică reiese că la nivel naţional, în luna septembrie 2010 existau 4,194 milioane de angajaţi şi 5,5 milioane de pensionari din care 82.000 lucrau doar în agricultură.