Anul de criză 2009 a fost depăşit, iar economia germană a înregistrat o creştere spectaculoasă. Asta rezultă din ultimele cifre date publicităţii de către Oficiul Federal pentru Statistică din Wiesbaden. Potivit Oficiului, economia germană a crescut anul trecut cu 3,8 procente. Este cel mai însemnat progres economic, înregistrat de la unificarea celor două Germanii pe data de 3 octombrie 1990.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
În timpul crizei în urmă cu doi ani, Produsul Intern Brut scăzuse cu 4,7%. În comparaţie cu celelalte ţări europene această scădere constituia un record negativ. Potrivit analiştilor, acest fenomen a fost rezultatul unei economii concentrate, în primul rînd, către export.
Faptul că în trimestrul patru al anului trecut rata creşterii a fost de doar 0,5 procente faţă de perioada precedentă se datorează iernii timpurii, condiţiile meteo afectînd economia.
În pofida acestor date optimiste, Germania deţine un record negativ în ceea ce priveşte creşterea salariilor. Dacă în celelalte ţări europene şi state industrializate salariile au fost majorate, în Germania s-a înregistrat o scădere constantă. Pe de altă parte, numărul şomerilor a scăzut, la circa 3 milioane (rata şomajului fiind de 7 %). În acelaşi timp, însă, a crescut numărul locurilor de muncă fară orar stabil.
Creşterea economiei germane se explică prin 3 factori: Mai întîi prin creşterea exporturilor cu 14,2 procente. În al doilea rînd prin creşterea investiţiilor în domeniul tehnologiilor şi construcţiilor. În al treilea rînd, s-a înregistrat şi o creştere neaşteptată a consumului. Astfel, consumul populaţiei a crescut cu 0,5 procente, iar cel de stat cu 2,2 procente.
Pe lîngă aceste date pozitive, Oficiul Federal de Statistică însă a difuzat şi cîteva ştiri negative. În acest context s-a precizat că deficitul de stat al Republicii Federa