Cartoful nu este singura legumă la care s-au înregistrat scumpiri încă de anul trecut. Scumpiri de peste 10% au mai fost înregistrate la legume şi conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) şi miere (10,3%).
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără crede că vinovaţi pentru scumpiri sunt procesatorii şi magazinele, care nu au renunţat la marjele mari de profit şi nici nu relaţionează cu producătorii.
„Vinovată pentru scumpiri a fost lipsa de relaţionare a pieţei cu producătorii de cartofi. Dacă această relaţionare ar fi foarte bine făcută, cu producători de cartofi din zonele favorabile, precum Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, zona Făgăraşului sau Suceava, şi s-ar forma aceste parteneriate, cum s-au format pe anumite sectoare, nu ar fi probleme de creştere ale preţurilor", a spus Tabără, citat de Mediafax.
În 2010, în afară de ouă, toate alimentele s-au scumpit, potrivit datelor INS, cea mai mare creştere de preţ fiind consemnată la cartofi, respectiv 45%.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: