Sistemul a fost inaugurat în decembrie, în prezenţa preşedintelui Băsescu. Calculatoarele au "căzut" ieri, din cauza unor probleme tehnice apărute la softul-mamă al companiei Oracle din America şi Australia - a explicat directorul CNAS
Miercuri, pentru a doua zi consecutiv, calculatoarele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au înregistrat întreruperi în programul accesat de funcţionari.
La Bucureşti, pe holurile Casei, aproximativ 100 de persoane aşteptau să-şi achite contribuţia la asigurările de sănătate, să primească aprobări pentru reţete gratuite sau să-şi ridice adeverinţele de asigurat. Din cauza deselor întreruperi ale programului, angajaţii CNAS au fost obligaţi să-i înregistreze cu creionul pe hârtie pe cei care plăteau. La fel s-au înregistrat şi aprobările pentru reţete şi s-au eliberat adeverinţele de asigurat. Situaţia a fost similară la toate casele de sănătate din ţară.
"Este vorba de o defecţiune la programul folosit la constituirea bazei de date. Această defecţiune nu ar trebui să afecteze pe nimeni. Contribuţia la asigurările de sănătate se plăteşte până pe data de 25 ianuarie. Se poate plăti şi de la distanţă - prin ordine de plată, viramente sau online. Noi avem doar cinci ghişee funcţionale, ceea ce înseamnă că, în fiecare zi, indiferent dacă funcţionează sau nu sistemul, vom avea 500-600 de oameni la coadă. Dovada calităţii de asigurat se poate face şi cu ultima chitanţă cu care s-au plătit asigurările de sănătate. Aceasta este valabilă trei luni", a declarat pentru gândul directorul CNAS, Dorin Ionescu.
Potrivit evidenţelor CNAS, 50.000 de persoane vin trimestrial să-şi plătească dările către sistemul de sănătate.
Activitatea caselor de sănătate, suspendată până luni
În jurul prânzului, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a dat un ordin prin care a suspendat până luni, 17 ianuarie, activitatea tuturo