El Dorado european, aşa este privită România de cetăţenii ţărilor non europene. Iaşi, ultima frontieră a Uniunii. Traficul de persoane şi rafinarea metodelor prin care se încearcă intrarea în România dau în continuare bătăi de cap oficialilor poliţiei de frontieră.
De cealaltă parte, ruda săracă la capitolul investiţii: vama. Traficul de ţigări şi combustibil dar şi dezvoltarea unei pieţe ilicite de mărfuri contrafăcute sunt numai câteva dintre problemele de pe frontiera răsăriteană.
Directorul adjunct al Poliţiei de Frontieră din Iaşi ar putea vorbi zile întregi despre investiţiile făcute pe frontiera de est a României. Într-un clasament al problemelor: imigranţii ilegali şi traficul de persoane conduc în topul problemelor. Oficialii Poliţiei de Frontieră recunosc: probleme sunt aceleaşi dar infractorii se reinventează periodic.
Unii trec pur şi simplu Prutul înot. În urmă cu doar câteva zile, doi moldoveni s-au avântat pe Prut spre Uniunea Europeană cu o saltea pneumatică. Ar fi murit daca nu ar fi fost prinşi atât de repede.
Aproape în fiecare zi sunt descoperiţi cetăţeni non-europeni care încearcă să intre fără acte în România. Adjunctul Poliţiei de Frontieră se declară îngrijorat de alt fenomen: falsificatorii de acte româneşti de identitate sunt tot mai buni.
Vama din Iaşi. Alte probleme.
Şeful Direcţiei Vamale Iaşi, Mihai Arcana, atrage atenţia: a crescut enorm piaţa ilicită de mărfuri contrafăcute şi mărfuri pirat. Principalele bătăi de cap: ţigările de contrabandă şi combustibilul. Ceasuri şi îmbrăcăminte camuflate sub etichete recunoscute internaţional sau mărfuri pentru care nu s-au plătit drepturile de proprietate intelectuală. Mulţi angajati ai vămii se plâng însă: sunt cu mâinile legate la un control vrac. Cum găseşti marfa de contrabandă într-un tir cu grâu sau ţigările în vagoane mari care ar transporta chibr