Preocupat de iconografie, brăileanul Florin Dan Iancu pictează de patru decenii. Este membru al Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova şi a expus sute de icoane. Florin Dan Iancu s-a născut într-o familie modestă din Brăila, iar pasiunea pentru artă a căpătat-o treptat-treptat, prin eforturi proprii.
Profil
Născut: 16 iunie 1953, Brăila.
Studii: Şcoala Populară de Artă, Brăila.
Ocupaţia: pictor decorator.
Familie: căsătorit, doi copii.
„Tata era mecanic, iar mama casnică. Mai am o soră mai mică, însă nimeni din familie, înafară de mine, nu a fost procupat de pictură. Soţia mea a absolvit Liceul de Artă din Galaţi, iar în prezent lucrează la Centrul de Creaţie Brăila", ne-a mărturisit pictorul brăilean.
Florin are doi băieţi, unul de 27, celălalt de 23 de ani, însă niciunul nu-şi moşteneşte tatăl. Băiatul cel mare, Bogdan, e pasionat de herpetologie. Îi place să studieze şerpii, reptilele în general.
„Bogdan e plecat în Anglia, la muncă, însă va veni acasă în aprilie-mai, când ies viperele din hibernare", ne-a spus pictorul brăilean.
Băiatul cel mic, Andrei, este student la Informatică şi Automatizări în Construcţii, la Universitatea Bucureşti. Culmea, mezinul este pasionat de dansurile populare şi nu are de gând să plece din ţară. Mai trebuie spus că, atât Bogdan, cât şi Andrei, au absolvit Şcoala nr. 14 Brăila, actualul Liceu de Artă „Hariclea Darclee".
40 de ani de pictură
Florin Dan Iancu se numără printre veteranii artelor plastice brăilene de amatori.
„În 1971, pe când aveam 19 ani, prietenul meu David Irimia, care urma atunci cursurile Şcolii Populare Artă - Secţia Pictură, m-a îndemnat să optez pentru această instituţie de învăţământ. Eram elev la şcoala profesională, astfel că am urmat, concomitent, ambele şcoli", povesteşte artistul plastic.
Originar din Bucovina
Florin