Mulţi militari au ajuns pensionari din cauza reformelor şi au dreptate atunci când spun că nu trebuie sacrificaţi, însă aritmetica bugetară este cinică şi nu ascultă de motivaţiile sociale, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informează Mediafax.
"O bună parte din militari au ajuns pensionari datorită reformelor, deci ei au dreptate când spun că nu trebuie să fie sacrificaţi, dar pe de altă parte aritmetica asta bugetară, financiară, este cinică, nu ascultă de motive sociale. Pur şi simplu se termină banii şi atunci este ca într-o familie, încerci să îi drămuieşti", a spus Isărescu, la TVR 1.
El a povestit cum în anul 2000, când ocupa funcţia de premier, s-a dus la Bruxelles şi oficialii NATO i-au spus că România are o armată de tip estic, care trebuie redusă drastic, şi au întrebat dacă statul este pregătit să asigure pensiile persoanelor care ies din armată.
Isărescu a vorbit în acest context şi despre necesitatea renunţării la unele acţiuni din ultimii 20 de ani, arătâtnd că trebuie luate măsuri pentru a reduce dezechilibrul între numărul contribuabililor şi cel al pensionarilor.
"Dezechilibrul între numărul contribuabililor şi cel al pensionarilor s-a creat în 20 de ani. Nu spun că ne mai trebuie 20 de ani să îl corectăm, dar probabil că vreo 10 ani ne trebuie. Trebuie să schimbăm tendinţa, cu alte cuvinte să stimulăm munca, pe cei care creează locuri de muncă, adică mediul de afaceri, şi, pe de altă parte, să temperăm, cât se poate, că aici sunt şi legile naturale, pensionarea şi mai ales pensionarea anticipată", a explicat guvernatorul băncii centrale.
El a arătat că pensionarea anticipată a fost în anii '90 o soluţie pentru evitarea şomajului şi a tensiunilor sociale, dar acum România nu îşi mai poate permite o asemenea abordare.
Pensiile foştilor militari au fost în ultima perioadă subiect de dezbatere, în contextul