Afecţiunile gingiilor şi cariile pot contribui la apariţia diabetului, a problemelor respiratorii şi chiar a bolilor cardiovasculare, avertizează medicii stomatologi
Pentru a avea o dantură impecabilă, medicii stomatologi recomandă anual cel puţin două vizite la cabinetul lor, mai ales că orice problemă de sănătate orală descoperită se poate trata mai uşor şi cu costuri mult mai reduse decât afecţiunile avansate.
Potrivit datelor unui Eurobarometru cu privire la sănătatea orală, românii se situează pe un loc codaş în ceea ce priveşte vizitele la medicul stomatolog. Astfel, doar 34 la sută dintre conaţionali merg la dentist cel puţin o dată pe an, în timp ce 83 la sută dintre olandezi au fost cel puţin o dată pe an la medicul stomatolog, urmaţi de danezi - 78 la sută, luxemburghezi - 77 la sută şi germani - 77 la sută. Francezii merg la dentist într-un procent de 52 la sută, potrivit Eurobarometrului. Studiul mai arată că jumătate dintre europeni au declarat că au fost la dentist pentru un control de rutină sau pentru detartrare. O treime dintre ei au mers pentru un tratament banal şi aproape un european din cinci, pentru un tratament de urgenţă.
Problemele dentare minore - pretextul românilor
Potrivit statisticii, 30 la sută dintre români au experimentat dificultăţi în a consuma alimente ca urmare a problemelor stomatologice, în timp ce 16 la sută dintre români sunt jenaţi de aspectul propriei danturi, fapt ce îi determină să se izoleze social.
Dintre motivele menţionate de români pentru că nu au fost la dentist s-au remarcat preţul mare al controalelor şi al tratamentelor dentare, absenţa danturii false precum şi problemele dentare minore.
Astfel, 33 la sută dintre români nu iau în serios problemele dentare, 16 la sută consideră că nu au nevoie de intervenţie stomatologică deoarece dinţii naturali au fost înlocuiţi cu luc