Când vine vorba de a câştiga câţiva bani în plus sau de a primi o proprietate fără să plătească, locuitorii din Drobeta Turnu Severin s-au gândit la ceva nou în vremuri de criză. De la începutul anului 2011, tot mai multe persoane se înghesuie la birourile Arhivei Naţionale, filiala Mehedinţi, pentru a depune o cerere pentru aflarea arborelui genealogic. Cei care doresc să afle rudele mai îndepărtate speră că astfel vor găsi vreo avere uitată de vreme şi de care pot beneficia cu ajutorul câtorva acte depuse la ghişeele Arhivei Naţionale. Totuşi, demersul este anevoios şi implică multe drumuri şi căutări în Arhive, în diverse primării sau biserici. În cazul Arhivelor Naţionale, cercetarea se face gratuit, însă durează destul de mult. Cei care vor să caute documente la Arhivele Naţionale apelează la firme specializate sau detectivi. Dar există şi o mare diferenţă, preţurile căutărilor sunt foarte mari şi un arbore genealogic aflat de o firmă privată costă până la 3.000 de euro. Chiar dacă preţul este destul de piperat, există şi clienţi care doresc să afle despre rudele lor care au trăit în secolele XVIII sau XIX.
„Această metodă de a intra în posesia unei case sau a unui teren uitate a început să ia amploare în ultimul timp şi la noi. De la începutul anului, am avut în jur de zece solicitări pentru arbore genealogic. Unii clienţi vin din dorinţa de a-şi cunoaşte strămoşii, însă cei mai mulţi caută o moştenire. Căutările mai simple în Arhivele Naţionale sunt gratuite, însă pentru căutările mai deosebite, făcute de firme sau persoane specializate, cu foarte mulţi ani în urmă, costă destul de mult. Preţurile pot ajunge şi la 3.000 de euro“, a spus Tudor Răţoi, director Arhive Naţionale, filiala Mehedinţi.
Moda arborelui genealogic vine din Occident, acolo unde documentele de familie se păstrează. Până acum, cel mai vechi strămoş căutat şi găsit pentru cineva d