Ovidiu Tender crede că poate reedita româneasca „epocă de aur" a afacerilor care creşteau, din nimic, peste noapte. De această dată, în limba franceză, pe pământ african.
Unde mai pot fi făcute averile de altădată? O întrebare al cărei răspuns Ovidiu Tender (ocupă locul 15 în topul Forbes 500 miliardari, cu o avere de 300 de milioane de euro) l-a găsit în Senegal, o fostă colonie franceză din Africa. Răspunsul cu o puternică nuanță locală conține patru cuvinte: Binia, Bafoundou, Laminia și M'Bour Sud. Acestea sunt perimetrele miniere pe care omul de afaceri urmează să le exploreze de anul acesta, „echipat" fiind cu 135 milioane de dolari. Tender a primit în urmă cu o lună permisul de luare în concesiune pentru ariile miniere din vestul Africii (trei off-shore şi unul on-shore). Contractul se va derula pe o perioadă de opt ani pentru explorare, existând și posibilitatea de prelungire pentru încă 25 de ani de exploatare. La mijloc sunt zăcăminte de aur, cupru, nichel, platină, titan, zirconiu, fier şi alte minereuri. „Cred că Africa e China de mâine", spune el.
Tentaţia unui singur as
Chiar dacă este un tip greoi, solid, masiv, Ovidiu Tender se mişcă repede în afaceri. Poate şi pentru că nu a fost niciodată constrâns de un business-plan, ci a acţionat la pont, instinctiv. Diversificarea a fost, începând din 1990, numitorul comun, astfel că omul de afaceri deţine, în portofoliul său, laolaltă, companii energetice, de petrol şi gaze, construcţii, dar şi companii farmaceutice, aeriene şi hoteluri. În ţară, dar şi în Serbia, Grecia, Orientul Mijlociu, Spania, şi, mai nou, pe Continentul Negru. Tender nu a făcut niciodată un secret din faptul că nu a fost interesat, în ultimii 20 de ani, de domeniul în care se dezvoltau afacerile lui şi că a urmărit strict ca firmele pe care le cumpăra să aibă un fabulos potenţial de creştere. Atât. Aceasta a fost, forţând