Reprezentanţii ANAF şi oficiali din Ministerul Finanţelor şi din cel al Justiţiei se vor întâlni luni, 17 ianuarie, cu conducerea Rompetrol, pentru a stabili un calendar de recuperare a datoriei companiei petroliere către stat, estimată la 517 milioane de euro, a declarat astăzi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
Întrebat dacă reprezentanţii Rompetrol vor fi de acord cu eşalonarea datoriei, Blejnar a răspuns că, deocamdată, se poartă discuţii.
Citeşte şi De ce s-a sucit Băsescu în cazul datoriei Rompetrol
La începutul lunii decembrie 2010, Administraţia Prezidenţială a anunţat, într-un comunicat, că preşedintele Traian Băsescu a avut o întâlnire, la Astana, cu omologul său kazah, căruia i-a cerut onorarea integrală a creanţei bugetare a Rompetrol Rafinare. Ulterior, Traian Băsescu a discutat cu o delegaţie a KazMunaiGaz despre modalităţile de plată a datoriilor şi a afirmat că astfel de întâlniri cu autorităţile române vor mai avea loc şi la începutul anului viitor.
Iată, pe scurt, povestea datoriei istorice a Rompetrol
Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania kazahă de stat KazMunaiGaz. Datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare, de circa 570 de milioane de euro, au fost convertite în obligaţiuni în 2003, cu scadenţă la 30 septembrie 2010.
Potrivit convenţiei de emisiune şi Ordonanţei de Urgenţă 118/2003, obligaţiunile nerăscumpărate sunt convertibile în acţiuni la data scadenţei. Legea 89 din 8 aprilie 2005, prin care Parlamentul a aprobat această ordonanţă de urgenţă, a fost promulgată chiar de preşedintele Traian Băsescu.
După ce kazahii au plătit 54 de milioane de euro, statul român a primit un pachet de 44,69% din Rompetrol Rafinare. Statul a contestat însă această decizie şi iniţiat mai mult de 20 de procese împotriva Rompetrol, susţinând că, din moment ce Rompetrol a ales să plătească o parte din sumă, t