Blocajul din sistemul bancar a determinat în 2010 o serie de români care doreau să îşi schimbe locuinţa să încerce şi variante alternative de tranzacţionare. Schimbul de locuinţe a fost una dintre soluţiile testate, cel puţin la nivelul anunţurilor imobiliare.
Portalul imobiliar MagazinulDeCase a strâns pe parcursul anului trecut un număr de 1.575 de anunţuri de schimburi imobiliare. Ofertele s-au înmulţit în partea a doua a anului, când la cele 1.227 de oferte existente la sfârşitul lunii iunie s-au mai adăugat alte 300 de anunţuri.
65 de anunţuri pe lună
Secţiunea de schimburi imobiliare a fost implementată pe MagazinulDeCase în luna martie 2009. În următorul an, până în luna iulie 2010, media de anunţuri de schimb postate lunar pe site era de 20 de anunţuri. Aceasta a crescut, până la sfârşitul anului 2010, la 65 de anunţuri de schimb pe lună.
„Alternativa schimbului s-a dovedit una avantajoasă pentru proprietarii care au dorit să încheie tranzacţii în 2010. Pe fondul scăderii preţurilor din imobiliare aceştia au preferat să se întoarcă la troc, evitând astfel contractarea unui credit pe termen lung sau vânzarea locuinţei la un preţ scăzut“, consideră analiştii portalului.
53 de oferte active la Braşov
Metoda schimbului a prins şi la Braşov, la ora actuală fiind active 53 de oferte, din care 6 pentru garsoniere, 20 pentru apartamente de două - patru camere, 26 pentru case şi una pentru teren. Cea mai scumpă casă promovată la secţiunea „schimb” a site-ului magazinuldecase.ro este evaluată de proprietari la 1,079 milioane de euro şi este situată pe Calea Bucureşti. Proprietarii s-au decis să schimbe imobilul, cu o suprafaţă de 640 de metri pătraţi construit în 2001, cu opt camere pe patru nivele, cu o altă casă, dar în municipiul Bucureşti.
Pe locul doi se află o altă casă situată pe strada Şirul Livezii. Acea