Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj au amendat Herbalife cu suma de 100.000 de lei după ce s-a constatat, în urma unui control, că aceasta avea 950 de angajaţi fără forme legale.
Emilian Roşca, directorul ITM Cluj, a explicat că între cei 950 de angajaţi fără contracte individuale de muncă, încadraţi ca distribuitori de produse şi SC Herbalife RO SRL se încheie un contract de distribuţie "care maschează în fapt raportul de muncă ce se stabileşte între părţi". Directorul a catalogat reţeaua, cea mai mare descoperită până acum, ca fiind un adevărat sistem piramidal.
„Distribuitorul este încadrat în munca de vânzător produse după ce completează o cerere şi semnează un contract de distribuitor prin care se angajează să desfăşoare activitatea de agent comercial, respectiv vânzător, având ca obiect vânzarea directă a produselor Herbalife. Reţeaua are la bază recrutarea de persoane fizice în calitate de aşa-zişi întreprinzători independenţi pentru a vinde produsele Herbalife“, a subliniat Roşca.
Pe baza documentaţiei puse la dispoziţie, rezultă că societatea are sediul în Bucureşti şi deţine centre de vânzări şi centre de comenzi în Bucureşti şi în Floreşti, judeţul Cluj. Asociaţii SC Herbalife RO SRL sunt două firme din Luxemburg. Activitatea comercială a acestei societăţi este bazată pe un plan de afaceri care are ca mecanism principal munca fără forme legale pe care o desfăşoară persoane fizice angajate ca distribuitori în reţeaua comercială a societăţii, potrivit directorului.
Inspectorii instituţiei au efectuat controlul la societate în perioada 25 noiembrie 2010 - 12 ianuarie 2011. „A fost aplicată SC Herbalife RO SRL amenda maximă, de 100.000 de lei, pentru primirea la muncă a unui număr de 950 de persoane, din care 807 femei şi 143 bărbaţi, fără ca acestora să le încheie contracte de muncă", a spus Roşc