Sănătatea se va lupta și anul acesta cu lipsa banilor, chiar dacă bugetul alocat sectorului a fost majorat pe ultima sută de metri de la 3,9% la 5% din PIB. Cele mai importante repere ale anului în curs vor fi restructurarea rețelei de spitale, proces început în 2010 cu descentralizarea a 370 de unități, 200 dintre acestea urmând să fie închise.
- După ce numărul de paturi a fost redus anul trecut cu 9.200, procesul continuă și anul acesta. Mai exact, ministrul Sănătății, Cseke Attila, dorește ca până în 2013 numărul patruilor de spital să scadă la la peste 135.000, în 2010, la puțin peste 123.000, însemnând o medie de 5,72 paturi la mia de locuitori, un raport similar celui european.
- În prim plan va fi cardul de sănătătate, cărui producție va începe la finalul acestei luni. Acest card va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreşte să acceseze servicii medicale în unităţile sanitare din reţeaua publică, dar şi pentru medicii din sistem care vor primi, la rândul lor, un card medical profesional.
- O situație îngrijorătoare s-a arătat în piață în vara anului trecut, când peste modificarea modului de compensare a medicamentelor a avut ca efect, în lunile iulie și august, că aproximativ 300.000 de pacienți nu și-au mai luat medicamentele, conform statisticilor. Dacă situația persistă, parte dintre ar putea necesita tratamente suplimentare sau chiar spitalizare, punând presiune suplimentară pe bugetul sănătății. Practic, o problemă pe care autorirățile au creat-o ele însele.
- Mediul privat a fost marcat de noi investiții în clinici și spitale private, dar și de insolvențe în rândul farmaciilor și distribuitorilor. Mai mult, anul acesta, piața farmaceutică stă și sub semnul creșterii masive a exporturilor paralele, proces care, în 2010, a ajuns la circa 600 de miliarde de dolari, față de 500 de miliarde în 200