Nemţii şi-au luat măsuri pentru a-i împiedica pe finanţatorii cluburilor să facă totul după bunul plac
În campionatul nostru sînt destui patroni de cluburi care acţionează discreţionar, conform principiului "Eu bag banii, eu tai şi spînzur!", acceptat inclusiv de preşedintele LPF, Dumitru Dragomir. Luate deseori în urma unui impuls de moment, deciziile lor pot face mult rău antrenorilor, jucătorilor sau celorlalţi angajaţi. Şi nimeni nu se opune. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii, nemţii, de pildă, şi-au luat măsuri.
Liga lor (DFL) a prevăzut în statutul său o regulă, denumită "50+1". Gîndită iniţial pentru a-i bloca pe posibilii investitori străini să fie parte majoritară în club, aceasta îngrădeşte drastic puterea de decizie a patronului.
Astfel, în luarea hotărîrilor, Consiliul de Administraţie (CA) are 50+1 la sută din voturi, în timp ce el, stăpînul, trebuie să se mulţumească doar cu 49 la sută! Altfel spus, CA îl poate împiedica să-şi impună voinţa dacă aceasta nu e în interesul grupării, ci doar al său personal. Ori e vorba, pur şi simplu, de o toană sau de un moft.
Cine decide în Bundesliga
În prima ligă germană, din consiliile de administraţie ale cluburilor (CA) fac parte oamenii care investesc la echipă sub o formă sau alta, inclusiv reprezentanţi ai sponsorilor, dar şi oameni care au funcţii pe linie strict sportivă în gruparea respectivă. În felul acesta, în CA se respectă un echilibru între administrativ şi sport.
3 e numărul cluburilor din Bundesliga care au patroni: Hoffenheim (Dietmar Hopp), VfL Wolfsburg (Volkswagen) şi Bayer Leverkusen (Bayer)
Anchetă la Hoffenheim
Liga germană (DFL) investighează în prezent transferul brazilianului Luiz Gustavo de la Hoffenheim la Bayern. A fost de ajuns ca directorul executiv al bavarezilor, Karl-Heinz