Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a anuntat o rata a somajului de 6,87% pentru decembrie 2010, in scadere cu 0,12% fata de noiembrie. Astfel, somajul a ajuns la a noua luna consecutiva de scadere, iar numarul somerior se ridica la aproape 630.000.
Ultima luna de crestere a somajului a fost martie 2010, cand rata nationala s-a plasat la 8,36%, echivalentul a peste 765.000 de someri. Teoretic, o scadere a numarului de someri ar trebui sa se traduca intr-o crestere a numarului de angajati. Acest lucru nu este evidentiat de datele Institutului National de Statistica (INS), care arata ca efectivul salariatilor din economie a scazut cu circa 171.300 in intervalul ianuarie – octombrie 2010, de la 4,333.8 la 4,162.5 milioane.
O reducere a numarului de salariati din economie inseamna, teoretic, o crestere a somajului. Acest lucru nu reiese insa din evidentele ANOFM. Prin urmare, cum poate fi explicata discrepanta dintre cele doua seturi de date?
“Un asemenea fenomen poate fi explicat destul de usor. Chiar daca intr-o anumita perioada numarul de salariati a scazut, s-a redus si numarul somerilor inregistrati in evidentele ANOFM. De aceea apare o diferenta. Practic, se poate spune ca diminuarea nivelului somajului reprezinta o chestiune conjuncturala”, spune Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa, care apreciaza ca numarul real al somerilor de pe piata locala depaseste un milion de oameni.
Pe de alta parte, Silviu Bian (foto), presedintele ANOFM, considera ca diminuarea somajului in luna decembrie se datoreaza evolutiei bune pe care o traverseaza economia privata.
“Economia privata se misca foarte bine, s-au creat locuri de munca. Au inceput lucrurile sa se miste”, a afirmat Bian.
Disparitia angajatilor din economie cu fiecare luna pare sa-l contrazica pe seful ANOFM. Mai mult, o cercetare derulata de site-ul