Sătmărean la origini, profesorul Kovari Laszlo şi-a părăsit oraşul natal, Carei, la o vârstă fragedă, pentru a-şi urma destinul în muzică.
Muzica a fost şi a rămas cea mai mare pasiune a profesorului Kovari Laszlo, iar pentru această pasiune nu a făcut niciun fel de compromis. S-a mutat încă de la 12 ani în Cluj-Napoca, pentru a putea studia cu cei mai buni profesori din Transilvania. După absolvirea Conservatorului, s-a mutat în Zalău, pentru a fi mai aproape de Careiul natal, refuzând un post la Opera Română din Cluj.
Înainte de a se stabili în Zalău, Kovari a avut ocazia să rămână în străinătate, dar a revenit în ţară dintr-un „patriotism local“. „Puteam rămâne într-una din ţările occidentale pe care le-am vizitat ca membru al corului «Antifonia», în 1983. Deşi prietenii mi-au criticat decizia, eu am fost convins că doar aici, în Ardeal, e locul meu“, explică Kovari Laszlo.
Coleg de trupă cu fiica sa
În aproape trei decenii de activitate la catedră, profesorul de pian din Zalău a învăţat sute de copii să cânte la pian, dar cea mai mare satisfacţie o are ca părinte, pentru că fiica lui, Aranka, îi împărtăşeşte pasiunea pentru muzica renascentistă şi barocă. De altfel, alături de fiica lui cântă periodic la evenimentele culturale din Zalău, cel mai recent spectacol al formaţiei „Dulcis Animus“ fiind susţinut săptămâna trecută, în cadrul Festivalului Artelor
„Muza Fest“ Zalău.
Artă fără compromisuri
„Am ales să mă ocup de muzica barocă şi renascentistă şi datorită tradiţiei care a existat, până la un moment dat, în Sălaj. Principii din familia Bathory aveau, în secolul al XVII-lea, în cetatea de la Şimleu, cântăreţi de curte, veniţi tocmai din Italia. N-aş putea să fac alt gen de muzică, în pofida slabei rentabilităţi materiale a muzicii baroce. Dacă m-aş apuca de lăutărie sau de vreun alt gen comercial, ar însem