Cartea lui Cormac McCarthy, în traducerea Iuliei Gorzo, va fi disponibilă de azi în librăriile bucureştene şi, în cursul săptămânilor viitoare, se va afla la îndemâna cititorilor din toată ţara. Sursa: HEPTA
"«Nici un alt scriitor american în viaţă, nici măcar Pynchon, nu ne-a mai oferit o carte atât de puternică şi memorabilă», notează criticul Harold Bloom despre «Meridianul sângelui».
Plasată la mijlocul secolului XIX, acţiunea romanului prefigurează un western cu valenţe horror, urmărind aventurile unui tânăr fără căpătâi, în zona graniţei dintre Texas şi Mexic, alături de o înfiorătoare bandă condusă de un monstru cu chip uman, judele, pentru care doar moartea şi cruzimea par să aibă sens în lumea oamenilor.
Banda era cunoscută şi temută în epocă mai ales pentru expediţiile împotriva indienilor şi pentru crimele la care se deda. Însă, oricât de real ar fi faptul de la care porneşte povestea, imaginarul straniu, cruzimea, perplexitatea şi grotescul pe care le dezvoltă par înghiţite de un focar literar la limita dintre afazie şi instinct animalic, ce înregistrează cele mai extreme manifestări ale violenţei", se arată în prezentarea romanului lui Cormac McCarthy din 1985.
Stilul şi distincţia
Nu că, la ora actuală, scriitorul ar mai avea nevoie de vreo prezentare - deţine National Book Award, National Book Critics Circle Award, PEN/Saul Bellow Award for Achievement in American Fiction, premiul James Tait Black şi, nu în ultimul rând, un Pulitzer (pentru romanul "Drumul"). Şi dacă distin c ţiile literare nu sunt de ajuns, cele patru Oscaruri pe care le-a adus ecranizarea romanului lui "Nu există ţară pentru bătrâni", realizată de fraţii Joel şi Ethan Coen, îl recomandă cu prisosinţă.
"Meridianul sângelui", al cincilea roman al lui McCarthy, este departe de a fi o lectură uşoară: proza conţine cranii arse, e