ESET, producătorul de soluţii de securitate, a chestionat unii din cel mai buni analişti din industrie, inclusiv pe expertul David Harley pentru a afla care sunt direcţiile si tendinţele din 2011 în domeniul securităţii IT.
Reţelele de socializare vor fi în prim planul atacurilor şi „ingineriilor” sociale de tipul celor pe care deja le experimentează utilizatorii de Facebook şi Google şi va exisa o creştere a volumului de atacuri îndreptate asupra altor site-uri de social networking precum LinkedIn, Twitter şi Orku, dar şi asupra altor motoare de căutare precum Bing şi Yahoo. Acest lucru va fi posibil în ciuda faptului că liderii de pe această piaţă vor continua să ia măsuri speciale care cresc costul atacurilor sociale asupra Facebook şi Google.
Facebook prezintă de pildă un tip special de vulnerabilitate: poate continua să încerce să trateze simptomele mai degrabă decât cauza acestora, continuand să prezinte problema expunerii excesive a datelor intime din reţelele sociale drept ceva dorit şi solicitat de către clienţi, astfel încât devine responsabilitatea acestora să se asigure că datele afişate nu sunt oferite public într-o modalitate cu care nu ar fi normal de acord dacă ar fi întrebaţi explicit.
Anumite reţele de socializare cu profil similar Facebook, mai puţin cunoscute in România, (Bebo spre exemplu), au decis să treaca de la abordarea standard “nu se blocheză accesul public la nici una din informaţiile postate de utilizator” către “se blocheză accesul liber la anumite informaţii intime ale acestuia ”, cu toate că punerea liberă la dispoziţia publicului a cât mai multe informaţii despre clienţii lor reprezintă fundamentul modelului lor de business. Facebook rămane în continuare echivoc.
Reţelele de tip botnet, mai multe şi mai periculoase
Deşi reţelele de tip botnet nu mai reprezintă de mult ceva nou, ele vor con