Eterna dispută dintre firmele care strâng maidanezi şi cei de la Salubritate pare a avea un final, în cele din urmă. Totul constă în puţin civism şi o investiţie minoră într-un tomberon ecologic pe care fiecare să-l aibă în curte.
Oamenii, în ziua când se strânge gunoiul, îşi lasă, la poartă, pe trotuar, găleţile sau bidoanele în care acesta este adunat. Cei mai mulţi procedează aşa pentru că dimineaţa pleacă la locurile de muncă şi nu pot aştepta sosirea maşinilor de Salubritate.
Până la sosirea gunoierilor însă, câinii maidanezi dau iama în respectivele recipiente, în căutare de mâncare, şi varsă conţinutul acestora pe jos, pe trotuar.
Pentru a scăpa de aceste neajunsuri, soluţia propusă este cât se poate de simplă, dar costă ceva bani.
„Vechile recipiente, bidoane, găleţi, oale, ar trebui înlocuite cu pubele cu capac chiar de către cetăţeni. Nici nu sunt scumpe, costă între 30 şi 40 de lei bucata iar acum se găsesc cam la toate hypermarket-urile. În ceea ce priveşte tomberoanele mai mari, operatorii de Salubritate au dispus în municipiu containere cu capac, la care animalele nu au acces", ne-a declarat Dan Apostol, directorul DAGL Brăila.
La ora actuală, lipsa acestor pubele din gospodăriile oamenilor generează disconfort şi muncă inutilă din partea celor de la salubritate. Muncă pe care însă tot noi o plătim, deoarece aşa cum recunoştea Marcel Antonescu, un muncitor de la salubritate „a trebuit să facem echipe mai mari pentru că unii manevrează tomberoanele şi alţii dau cu mătura pe unde au trecut maidanezii".
Iar cum nimeni nu munceşte pe gratis, puţină grijă din partea fiecăruia poate ajuta la reducerea costurilor.