Mesajul diplomatic, datat 27 octombrie 2008, a fost semnat de secretarul de stat american de la acea dată, Condoleeza Rice, fiind clasificat drept confidenţial.
Participarea României la negocieri ar fi trebuit facilitată de Uniunea Europeană, nota Rice în mesaj.
Secretarul de stat sublinia că "influenţa rusească în Transnistria este în creştere, astfel că ruşii încearcă relansarea unui plan de federalizare din 2003. Aşa cum spunea Daniel Fried (asistentul secretarului pentru afaceri europene şi asiatice), Moldova nu ar trebui să fie obligată să adopte un plan care este rău pentru ţară, reiterând susţinerea guvernului SUA pentru discuţiile în format 5+2. Constituţia Moldovei asigură neutralitatea iar guvernul SUA nu este necesitat pentru a garanta acest aspect", se arăta în mesajul din 2008.
"Dacă asta îşi doreşte Moldova, atunci este alegerea ei; neutralitatea nu este un obstacol în cooperarea bilaterală. Bjorn Lyrvall (director general în ministerul de politică externă al Suediei), nota că Uniunea Europeană trebuie să facă din Moldova o opţiune atractivă pentru Transnistria şi că UE poate fi utilă în acest sens, printr-o înţelegere lărgită şi măsuri de sporire a încrederii.", adăuga Condoleeza Rice.
Lituanianul Zygmantas Pavilionis, director politic al ministerului de externe, considera, potrivit documentului, că "Republica Moldova este un succes parţial şi că este momentul oportun ca Uniunea Europeană să-şi completeze mandatul, prin prelungirea şi dezvoltarea misiunii de asistenţă la frontieră (EUBAM)". Totodată, se arăta în document, UE trebuie să se pregătească pentru implementarea unei misiuni civile în Moldova.
Mesajul diplomatic semnat de Condoleeza Rice este rezultatul unei reuniuni oficiale a nouă state membre E-PINE (Parteneriatul Extins pentru Nordul Europei), din 2 octombrie 2008, în capitala Lituaniei, Vilnius.
Membri