Giurgiuveanca este cea mai veche angajată a bibliotecii judeţene “I. A. Bassarabescu”, prin mâinile sale trecând sute de mii de volume. S-a dedicat meseriei trup şi suflet şi recunoaşte că de-ar putea da timpul înapoi tot la bibliotecă ar vrea să ajungă.
“Cine intră într-o bibliotecă fără să iubească lectura şi cărţile, mai bine îşi caută un alt loc. Nu poţi lucra asemeni unui vânzător de roşii. Ai nevoie de pasiune, trebuie să ştii ce să recomanzi cititorilor, să le dai sfaturi şi să îi ajuţi. În plus, biblioteca te ajută să fii organizat” afirmă Livia Tănase.
Femeia a moştenit pasiunea pentru lectură de la mama sa, femeie simplă de la ţară care citea tot ceea ce îi pica în mână. Tatăl în schimb a fost cel care s-a ocupat de achiziţionarea cărţilor pentru Livia. Tânăra apela de multe ori şi la biblioteca şcolară din comuna natală. “Era o bibliotecă mică, avea un singur raft de cărţi. Autorii erau clasici români şi ruşi” susţine giurgiuveanca, cea care subliniază că în acea perioadă poezia îi era mai dragă decât orice. “Îmi plăceau foarte mult poeziile lui George Coşbuc pe care le memoram şi le recitam” zâmbeşte femeia.
Este “spaima restanţierilor”
Chiar dacă la liceu a fost repartizată la un profil real în care matematica era “baza”, a continuat să iubească literatura. “Nu am trădat niciodată cărţile şi lectura” afirmă femeia care s-a angajat ca bibliotecară în anul 1976. Aceasta povesteşte contactul cu “lumea cărţilor”. “Pe-atunci biblioteca activa la etajul actualei clădiri a teatrului Valah. Era un loc special la apariţia căruia contribuiseră cetăţenii din oraş. Când am păşit pentru prima dată în încăpere, m-am speriat. Erau atât de multe cărţi încât mă întrebam cum o să le găsesc, cum o să le ştiu şi unde o să le aşez pe toate” povesteşte Livia Tănase care s-a acomodat rapid cu meseria de bibliotecar ajutată fiind de lecturile numero