Autorităţile române vor solicita consultanţă pe linie de implementare de politici fiscale de la mai multe state vest-europene, pentru iniţierea mult discutatei impozitări pe averile nedeclarate, proiect care se vrea a fi demarat din acest an.
Expertiză vestică
Guvernul român va beneficia de expertiza structurilor fiscale din mai multe state vest-europene, dar şi de consilierea specialiştilor Băncii Mondiale pentru elaborarea normelor de aplicare a măsurilor privind impozitarea veniturilor nedeclarate, potrivit declaraţiilor făcute de ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Potrivit declaraţiilor preliminare, departamentul specializat care se va ocupa de controlul veniturilor nedeclarate va fi format din 30 - 40 de persoane. Ministerul Finanţelor va colabora, pentru aplicarea acestui impozit, şi cu alte instituţii – Agenţia Naţională de Integritate, Parchetul şi Poliţia. „Controalele nu se vor îndrepta către persoanele bogate care şi-au declarat veniturile, ci asupra celor care au averi foarte mari dar nu le-au declarat”, a precizat Gheorghe Ialomiţianu. Consultanţa vest-europeană legată de implementarea acestui proiect e necesară, întrucât acest gen de control presupune accesul la informaţii privind conturile bancare, iar subiectul secretului bancar este unul fierbinte la nivelul întregului spaţiu comunitar. Controlul veniturilor nedeclarate se va face pe baza a trei metode indirecte: metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare şi metoda patrimoniului.
Totuşi, legea nu se aplică retroactiv. Prevederile noii legi se vor aplica pentru veniturile care au fost obţinute începând cu 1 ianuarie 2011, iar primele controale ar putea fi realizate după primul trimestru, a anunţat Ministerul Finanţelor.
Conform precizărilor făcute de acelaşi minister, persoanele verificate vor putea