În Giurgiu, câinii s-au înmulţit foarte mult în ultima perioadă, spre disperarea oamenilor. De foame, animalele atacă în haită copii, tineri şi bâtrâni, chiar şi ziua în amiaza mare, lunar zeci de persoane ajungând la spital pentru îngrijiri.
„Dacă sunt provocate, animalele nu-l atacă neapărat pe cel care le-au lovit, ci se răzbună pe oricine le iese în cale”, atrage atenţia preşedinta Asociaţiei de Protecţia Animalelor ,,Phoenix” Magdalena Radu.
În ţarcul Primăriei, situat lângă Canalul Plantelor, puteau fi adăpostiţi până anul trecut aproximativ 100 de câini, dar acum niciun câine nu mai ajunge acolo.
Din lipsa banilor, în 2010, ţarcul pentru animalele comunitare a fost folosit doar pentru efectuarea castrărilor, deparazitării şi crotalierea câinilor.
„Îi luam de pe străzi, îi sterilizam şi le dădeam drumul pe domeniul public. Nu aveam altă soluţie!” a precizat directorul Administraţiei Domeniului Public şi Privat Giurgiu, Liviu Popazu. Dacă în anul 2009 au fost sterilizaţi 1000 de câini, anul trecut au fost castraţi doar 600 de câini comunitari de pe raza judeţului Giurgiu. „Cheltuielile pentru un patruped depăşesc costurile de tratament al unui pacient internat în spital”, a precizat Popazu.
Niciun căţel adoptat de 5 ani! În ceea ce priveşte adoptarea câinilor fără stăpân acesta au fost solicitări în urmă cu 5 ani, dar este uimitor faptul că cei care îi lua spre adopţie o făceau numai din complezenţă deoarece peste câteva ore câinii erau văzuţi din nou pe străzi.
„De ani întregi nu a mai fost adoptat niciun câine, poate şi din cauză că giurgiuvenii abia mai se pot întreţine pe ei”, a mai spus Liviu Popazu.
„Sunt şi ei suflete!”
Din cauza crizei, a lipsei banilor alocaţi de autorităţi, voluntarii giurgiuveni iubitori de animale au scos bani din propriul buzunar pentru a acoperi cheltuielile necesare sterilizării câin