30 de ani, trei diplome masterale si experienta in campul muncii. Aceasta carte de vizita ar trebui sa asigure oricui o cariera stralucita. Vremurile sunt grele nu numai in Romania. In Spania, de exemplu, peste 40 la suta dintre tineri sunt someri.
Artur Flores si-a imaginat altfel viitorul sau. Se apropie de 30 de ani. A absolvit jurnalismul, avand si practica in domeniu.
Se poate lauda si cu doua diplome de master. In fiecare dimineata, incepand cu ora 8, Artur se infatiseaza la Oficiul Fortelor de Munca din centrul Madridului, scrie Deutsche Welle.
Pana in urma cu doi ani, tanarul a lucat intr-o agentie de Relatii Publice. Dar a fost concediat. De atunci este somer si incearca sa se mentina pe linia de plutire prestand munca la negru.
Blestemul de a fi tanar
Acest tanar jurnalist face parte din categoria pe care cotidianul El Pais a numit-o "generatia zero", din cauza sanselor nule pe care le au tinerii spanioli pe piata muncii din propria tara. Criza economica puternica si somajul fara precedent, care a atins 20 la suta, au stins definitv perspectivele pentru tinerii spanioli.
In anii trecuti, in perioada boom-ului economic, piata fortei de munca era suprasaturata de oferte. In criza, insa, cei care au fost ultimii integrati in piata muncii au parasit-o primii. Peste 40 la suta dintre tinerii spanioli sub 25 de ani sunt someri.
Majoritatea tinerilor spanioli lucreaza cu contracte temporare de munca. Avand in vedere climatul economic, in foarte putine cazuri acestea sunt prelungite. Chiar si pentru absolventii bine calificati este dificil de pastrat un loc de munca.
Impactul este si mai puternic asupra celor care nu au nicio calificare. In ultimii ani, multi dintre ei au castigat sume frumoase in domeniul constructiilor. Astazi sunt printre cei mai mari perdanti ai crize