Libertatea globală a înregistrat al cincilea an consecutiv de declin în 2010, constată organizaţia Freedom House, în raportul anual asupra drepturilor politice şi libertăţilor civile, "Freedom in the World 2011", în care România se menţine la nivelul din anul precedent, potrivit Mediafax.
Aceasta este cea mai lungă perioadă continuă de declin din istoria de aproape 40 de ani a raportului, potrivit unui comunicat publicat joi pe site-ul Freedom House. Anul 2010 a înregistrat scăderi în numărul ţărilor libere şi al democraţiilor electorale, dar şi o deteriorare generală a libertăţii în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
În total, 25 de ţări au prezentat un declin semnificativ în 2010, numărul celor considerate libere scăzând de la 89 la 87. În plus, regimuri autoritare ca acelea din China, Egipt, Iran, Rusia şi Venezuela au continuat să sporească măsurile represive, fără a întâmpina rezistenţă semnificativă din partea lumii democratice.
România şi-a păstrat evaluarea de anul trecut, când Freedom House a inclus-o în categoria ţărilor libere şi a democraţiilor electorale. Nivelul de respectare a drepturilor politice şi libertăţilor civile a fost evaluat la 2, pe o scară cu 7 grade, unde nivelul 1 reprezintă cel mai înalt grad de libertate, iar 7 gradul cel mai redus de respectare a drepturilor şi libertăţilor.
Patru ţări au înregistrat un statut în declin, inclusiv Ucraina şi Mexicul, care au scăzut de la Libere la Parţial Libere. Retrogradarea Mexicului este rezultatul incapacităţii Guvernului de a combate violenţele comise de grupările de trafic de droguri, în timp ce Ucraina a avut de suferit din cauza deteriorării libertăţii presei, cazurilor de fraude electorale şi politizării crescute a justiţiei.
Alte ţări în declin sunt Franţa, Bahrain, Coasta de Fildeş, Egipt, Sri Lanka şi Venezuela. Franţa a înregistrat un declin al scorului privind