Cu un curs leu/euro strans in menghina de BNR intre 4,1 si 4,3 lei in ultimii 2 ani, ce sens mai are sa-ti pastrezi economiile diversificat, intre cele doua monede? Riscurile detinerii de lei se acopera mai bine incluzand alta valuta in portofoliu (dolar, franc elvetian) sau deruland operatiuni de hedging pe un cos de perechi valutare (se poate paria suplimentar pe euro/dolar canadian sau euro/coroana norvegiana). Mare atentie insa cum va potriviti pasii, cine merge cu turma si reactioneaza emotional constata deseori ca a ajuns la spartul... trendului.
Am numarat in 2010 in total 24 de sedinte in care cursul oficial al BNR a fost sub 4,1 lei/euro (cel mai jos 4,06) si un numar de 14 zile in care cursul euro a fost peste 4,3 lei (cel mai mare 4,36) in timp ce in 2009 stabilitatea in culoarul cu pricina a fost chiar mai mare, cu 9 evadari “peste” 4,3 si doar 3 sedinte sub 4,1 lei/euro-chiar la inceputul anului cand BNR nu terminase inca de urcat euro in tunelul cu pricina. In definitiv, cand stii ca Banca Centrala primeste 20 de miliarde euro pentru a mentine stabilitatea cursului de schimb, sa pariezi acum pe euro echivaleaza cu o centura de siguranta aplicata peste una de castitate. Un portofoliu compus din lei si euro a fost echivalent in ultimii 2 ani cu un cos cu depozite in lei cu 6-7% dobanda plus alte depozite …tot in lei dar cu dobanda de 3-4% (dobanda la euro) +/- max 4,8%, cum v-a fost norocul (diferenta de curs intre 4,3 si 4,1 lei/euro).
Cine a cumparat euro aproape de 4,3 lei a pierdut si dobanda pe euro daca a facut exitul in jur de 4,1 lei, cine a procedat invers, cumparand la 4,1 si vanzand euro in jur de 4,3 lei si-a majorat randamentul usor peste un plasament in lei. Cu alte cuvinte, diversificarea a adus randamente aproximativ asemanatoare pe ambele ramificatii in cazul fericit, si pierderi celor care au fost in contratimp cu