Reprezentanții companiilor de consultanță pentru proiectele cu finanțare europeană sunt de părere că, în anul în care abia am intrat, gradul de absorbție a fondurilor comunitare va crește substanțial. O singură excepție: Programul Operațional Sectorial Transport.
- Competiția acerbă pentru accesarea fondurilor comunitare destinate agriculturii și dezvoltării rurale va determina o creștere rapidă a gradului de absorbție în 2011, depășindu-se 20 de procente în primele luni ale anului. Aceasta este părerea lui Felix Lucuțar, partener în cadrul companiei de consultanță Agriculture Capital and Engineering.
- ”Cu siguranță că se vor rezilia contracte pentru ca să nu se piardă bani. E vorba despre acele proiecte întârziate, pentru care contractele de finanțare au fost semnate în 2008 și până acum nu au fost finalizate nici măcar licitațiile”, susține Felix Lucuțar.
- ”Gradul de absorbție al fondurilor alocate prin intermediul instrumentelor structurale va fi net superior în 2011, față de 2010. Alocațiile pentru Programul Operațional Regional și prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. Estimez că valoarea plăților va crește cu 30% față de 2010”, este de părere Alexandru Ruff, manager corporate, GEA Strategy&Consulting.
- În ceea ce privește Programul Operațional Sectorial Transport, Ruff nu crede că se va înregistra o creștere substanțială a gradului de absorbție: ”Se va întâmpla ceva doar dacă proiectele majore transmise de România vor fi acceptate de Bruxelles. Însă, în prezent nu avem un astfel de proiect în fază finală, care să fie analizat de Comisia Europeană”.
Cât am reușit să cheltuim în 2010
Cel mai mare grad de absorbție s-a înregistrat în cadrul Programului Operațional Regional –24,5%, valoarea totală a plăților fiind de 1,84 miliarde de lei (430 de milioa