Bunătăţi dulci
Un cocteil de vitamine este hidromelul despre care aţi auzit cu siguranţă. Mama este experta, dar am negociat cu ea şi vă pot da reţeta ei: într-o sticlă de un litru se pun 6-8 linguri de miere polifloră, o jumătate de lingură de polen de albine şi se completează totul cu apă plată. Se închide sticla ermetic şi se lasă la macerat timp de două zile, la temperatura camerei, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Este o băutură cu un gust plăcut, slab alcoolizată, cu efecte stimulente şi tonice. Se consumă 2-3 pahare pe zi, de preferinţă pe stomacul gol. De asemeni, dulciurile mamei sunt divine. Ce să vă povestesc? Turtă dulce, baclava, nuga, banane cu miere, budincă de mei, lapte de pasăre, piure de castane, cremă de gutui? Toate îndulcite cu ingredientul minune! Vă mai spun o reţetă de prăjitură. Aveţi nevoie de două linguri de miere, un vârf de linguriţă de bicarbonat, 200 g făină, 4 linguri ulei, 20 g drojdie, 3 linguri marmeladă, 3 linguri nuci şi un vârf de linguriţă de sare. Mierea cu bicarbonatul se freacă într-o cratiţă pe aragaz, până ce mierea a devenit lichidă. Într-un castron se pune făina, apoi se adaugă mierea, uleiul, drojdia înmuiată cu puţină apă şi un praf de sare. Se frământă aluatul şi se lasă 30 de minute. Se împarte apoi în două, se întind pe rând două foi, se ung cu un strat subţire de marmeladă şi se presară cu nuci măcinate, amestecate cu puţin zahăr. Se rulează fiecare foaie, se aşază amândouă ruladele în tavă, se taie în felii groase de două degete şi se coc la foc potrivit.
Dacă v-am povestit despre prea multe dulciuri, vă recomand un gogoşar murat în oţet cu... miere!
Prăjitură "Tanti Mărioara"
Ingrediente: Pentru foi: 50 g unt, 2 linguri de zahăr, 2 linguri miere, 2 linguri lapte, o linguriţă bicarbonate, un ou, zeama de lămâie, făină cât cuprinde. Pentru cremă: 300 g fr