Chiar dacă realizează că este o „luptă“ grea, profesoara ştie că este o cauză nobilă şi important este ca elevii săi să fie cât mai respobsabili pentru protejarea naturii.
Este profesoară de fizică la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Bucureşti, dar nu se mulţumeşte doar cu orele de predare de fiecare zi. Dincolo de alura plină de seriozitate, Rodica Turnea ţine la elevii săi pe care vrea să fie cei care vor avea o altă mentalitate când vine vorba de protejarea mediului.
„Din vremea liceului şi a studenţiei participam la activităţi de igienizare a parcurilor şi aleilor. La aceea vreme mergeam nu cu foarte multă convingere din cauza modului în care erau făcute acţiunile“, povesteşte profesoara.
Cu toate metodele nepedagogice şi neconvingătoare pe care le foloseau acum mai bine de 20 de ani cei din „conducerea de partid“, a ieşit un lucru bun.
„Am participat şi ca diriginte la acţiuni de colectare selectivă a deşeurilor, dar fără prea multe explicaţii şi sub diverse ameninţări pentru a îndeplini celebrul «plan economic» pe cate îl avea fiecare şcoală“. Şi asta mai ales că o parte din banii adunaţi se întorceau în şcoală ca recompensă, în cărţi, material didactic pentru cercuri sau excursii.
Eleva sa premiată de Ambasada Germaniei
Acum, alte vremuri, aceleaşi obiceiuri, dar mai multă hotărâre pentru a schimba ceva. Rodica Turnea a realizat că acum modalitarea de a pune problema şi argumentele s-au schimbat.
Este de invidiat faptul că nu a abandonat să militeze pentru ceva şi că s-a adaptat schimbărilor. A început să se implice tot mai mult în acţiunile pentru mediu. Printre zecile de acţiuni au fost cele organizate de Greeninitiative, o organizaţie care a desfăşurat proiectul „Terra, singura noastră casă“, o competiţie între 15 şcoli şi licee din Bucureşti.
La parada „eco“, una dintre elevele sal