Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa va implementa în grădiniţele din judeţ programul de educaţie timpurie Reggio Emilia, abordare considerată, încă din 1991, drept cea mai bună educaţie preşcolară din lume.
„Vrem să transferăm bunele practici întâlnite în Italia şi să le compatibilizăm cu sistemul de învăţământ dâmboviţean şi cu cel din judeţele Alba, Prahova, Suceava, Mehedinţi şi Botoşani. Este o experienţă unică pe care încercăm să o punem în practică, astfel încât cei mici să primească toată expertiza necesară pentru a putea deveni buni elevi”, a declarat astăzi, cu ocazia lansării proiectului „În lumea mare a celor mici”, prof. Elena Manolescu, inspector şcolar general la ISJ Dâmboviţa.
Administraţiile locale, hotărâte să se implice
Echipa de îndrumători din Italia se află deja la Târgovişte. Carla Rinaldi, preşedinta Centrului Internaţional Reggio Children, consideră că educatorii din România se pot alinia foarte uşor cerinţelor impuse de metoda educaţională Reggio Emilia, care acordă o atenţie sporită aspectului şi atmosferei din clasă, mediul fiind catalogat drept „al treilea profesor”. Reprezentanţii autorităţilor dâmboviţene au dat asigurări că se vor implica activ în dezvoltarea Proiectului „În lumea mare a celor mici”, aducând îmbunătăţiri de ordin material, astfel încât să se creeze în grădiniţe un mediu fizic plăcut pentru copii, care să favorizeze derularea în condiţii optime a programelor educaţionale. „Nu întotdeauna însă banii sunt suficienţi pentru rezolvarea unei probleme. Este nevoie de expertiză şi o avem de la partenerii din Italia. Apoi, este necesar să avem cadre bine pregătite, care să ofere copiilor şanse reale pentru a se produce schimbarea de care avem nevoie”, a punctat Iancu Caracota, prefectul judeţului Dâmboviţa.