Clima pare să se fi dat peste cap în România, în ultimii ani, înregistrând temperaturi foarte ridicate iarna sau prea scăzute primăvara. În acest an, după câteva zile geroase şi cu ninsoare abundentă, în Timiş am avut parte de o primăvară timpurie, care a venit cu temperaturi mai mari de 10 grade C, urmată de o nouă scădere a temperaturii, cu până la 20 de grade, asta în decurs de două - trei zile. Deşi contrastul termic este mare, unii meteorologi timişeni spun că astfel de fenomene sunt relativ normale faţă de mediile anuale, contrazişi fiind de Greenpeace, care numesc îngrijorătoare fluctuaţiile mari de temperatură.
Pe de altă parte, schimbările bruşte meteorologice au un efect negativ asupra organismului uman, avertizează medicii.
Fluctuaţii de temperatură, efecte ale încălzirii globale
Încălzirea globală îşi face simţită prezenţa tot mai acut, de la an la an, fapt vizibil în temperaturi foarte ridicate pe timp de iarnă sau prea scăzute în timpul primăverii. În ciuda faptului că şi în zona aceasta de ţară am resimţit, în ultimii ani, efecte indirecte ale încălzirii globale sunt voci care susţin că ne aflăm, totuşi, în parametri normali. “Variaţiile de temperatură sunt relativ normale, nu este ceva ieşit din comun. În ultimii ani ne-am obişnuit să avem temperaturi mai ridicate iarna. Temperaturile nu sunt nişte constante, ele variază de la o zi la alta în funcţie de mase le de aer”, declară Silvia Barbu, şeful Serviciului Regional de Prognoză din cadrul Centrului Meteorologic Banat – Crişana.
Potrivit acesteia, fluctuaţiile de temperatură pot fi cauzate şi de încălzirea globală, dar ne înscriem în normalitatea din ultimii ani, făcând parte dintr-un ciclu natural. “Avem o iarnă normală, chiar dacă am avut temperaturi ridicate. Am avut şi zile geroase, care s-au înscris sub normele climatologice normale,