În celulele lor, în care soarele răsare doar dacă îl desenezi, puşcăriaşii, ale căror secunde se scurg mult mai greu decât în libertate, se gândesc la tot felul de tertipuri pentru a ieşi, chiar şi pentru câteva ore, dintre cei patru pereţi. Astfel, unii au ajuns să acuze tot felul de dureri sau chiar să se dea nebuni pentru a ieşi din camerele cu zăbrele şi a ajunge pe mâinile specialiştilor de la Spitalul-penitenciar Jilava de lângă Bucureşti.
Aproape zilnic, în cabinetele medicilor de la "Jilava" poposesc tot felul de infractori care se plâng de te-miri-ce. Dacă pentru unii dintre detinuţii care cer să fie scoşi din celule pentru a fi consultaţi, temerile de a se fi îmbolnăvit sunt întemeiate, pentru alţii, cam zece la sută dintre cei care ajung la spitalul nelegiuiţilor, bolile sunt doar un paravan pentru a păşi afară din cămăruţele de doar câţiva metri pătraţi în care sunt condamnaţi să stea chiar şi zeci de ani de-a rândul. Preferă să ajungă la spital, unde fiecare are patul lui, iar mâncarea, spun ei, e de-a dreptul gustoasă. În plus, scapă, pentru o perioadă de timp, de "belele" cu colegii de suferinţă. De-a dreptul disperaţi, bandiţii au ajuns să ţeasă scenarii care mai de care ingenioase, crezând că pot să-i păcălească pe specialişti. Vor astfel să pozeze în oameni nebuni şi să scape de anii de temniţă.
"Primul loc în afecţiunile deţinuţilor e ocupat de cele cardio-vasculare, urmate de neoplazii (n. r. diferite tipuri de cancer) şi bolile digestive", ne-a declarat dr. Mihai Apăvăloaie, directorul Spitalului-penitenciar "Jilava".
Aici sunt expertizaţi infractorii periculoşi
Pe mâinile specialiştilor de la "Jilava" ajung şi infractorii care comit acte cu violenţă. Ucigaşii şi violatorii sunt expertizaţi psihiatric, în baza ordinelor emise de procurori, pentru a se stabili dacă în momentul comiterii abominabilelor fapte au