Preşedinţia ungară a Uniunii Europene îşi expune operele de artă la Bruxelles, în interiorul Consiliului de Miniştri, instituţie pe care ţara o va prezida timp de şase luni. Una dintre exponate, un covor ar putea provoca însă controverse.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Covorul lucrat de artista Livia Papai, având dimensiunea impresionantă de 202 metri pătraţi soseşte acum pe bucăţi de la Budapesta şi nici nu a fost instalat bine, că deja se vorbeşte despre el.
Realizat pe diferite nuanţe de verde, una dintre culorile drapelului Ungariei, covorul ilustrează mai multe elemente din istoria ţării şi are în mijloc o hartă a Imperiului Habsburgic, cu menţiunea anului 1848.
Acest lucru poate fi văzut drept o provocare din partea Ungariei sau ca o acţiune nostalgică, deşi imaginea nu face referire la minoritatea maghiară din România sau din Slovacia.
De altfel, autorităţile ungare de la Bruxelles spun că opera de artă nu face decât o simplă trecere în revista istorică şi că în această imagine nu trebuie văzut mai mult decât "o hartă a Imperiului Habsburgilor, ca şi o hartă a Europei Centrale, în general".
Rugată să comenteze, Comisia Europeană a încercat să se ţină de-o parte de orice controversă şi a declarat că alegerea operelor de artă, care reprezintă o preşedinţie europeană aparţine ţării în chestiune.
Istoria covorului preşedinţiei ungare aminteşte însă de sculptura expusă în urmă cu exact doi ani de fosta preşedinţie cehă a UE, sculptura aparţinând artistului David Cerny.
Acesta, luând în derâdere caracteristicile statelor membre ale UE a reuşit să insulte mai multe capitale, iar Sofia a cerut chiar acoperirea modulului care reprezenta Bulgaria sub forma unei latrine turceşti. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Preşedinţia ungară a Uniunii Europene îşi expune operele de artă la Bruxelles, în i